Volvo Cars посилює співпрацю з NVIDIA для інтеграції штучного інтелекту в автомобілі

11:09 | ВЕРЕСЕНЬ 17 2024
Volvo Cars посилює співпрацю з NVIDIA  для інтеграції штучного інтелекту в автомобілі

Новий Volvo EX90 – це перший Volvo, що справді керується програмним забезпеченням. Автомобіль побудований на централізованій архітектурі базових обчислень, що стало можливим завдяки багаторічній співпраці з NVIDIA. Інноваційна в галузі система базових обчислень EX90 працює на основі системи на чипі (SoC) NVIDIA DRIVE Orin. Вона здатна виконувати понад 250 трлн операцій за секунду (TOPS). Ця система базових обчислень керує усім в автомобілі. Наприклад, можливостями глибокого навчання, на яких базуються системи активної безпеки та допомоги водію на основі ШІ. Або – алгоритмами впровадження безпечного автономного водіння в майбутньому.

Щоб розкрити весь потенціал програмно-визначеного авто з централізованою архітектурою базових обчислень, Volvo Cars розпочинає новий етап співпраці з NVIDIA. Пізніше, в цьому десятилітті, автовиробник представить автомобілі, що побудовані на NVIDIA DRIVE Thor. Вона здатна виконувати до 1000 трлн операцій за секунду. Це вчетверо більше операцій за секунду, ніж одна DRIVE Orin SoC, і всемеро більша енергоефективність.

З DRIVE Thor наступне покоління Volvo стане ще більш перспективним. Платформа інтегрує архітектуру графічного процесора NVIDIA Blackwell, тому з`являтимуться ще більш просунуті функції безпеки та допомоги під час водіння. А також розвиватиметься автономне водіння і нові можливості на основі генеративного ШІ.

«Із NVIDIA DRIVE Thor у майбутніх автомобілях ПЗ, розроблене Volvo Cars, стане більш масштабованим для всього модельного ряду. Це допоможе компанії підвищувати безпеку автомобілів, надавати клієнтам кращий у своєму сегменті сервіс, знижувати витрати та збільшувати прибуток», — зазначає Джим Роуен, генеральний директор Volvo Cars. 

Volvo Cars, для подальшого вивчення потенціалу ШІ, через компанію-розробника ПЗ Zenseact використовує системи NVIDIA DGX.  Ця суперкомп’ютерна платформа ШІ оптимізована для великих робочих навантажень, щоб розробляти  безпечне автономне водіння.

Системи DGX для навчання моделей ШІ використовуватимуть перед виведенням майбутніх автомобілів на дороги. Актуальні наразі і майбутні моделі ШІ будуть навчатися ще ефективніше – завдяки потужності платформи NVIDIA DGX. Вона, своєю чергою, використовує спеціально створену інфраструктуру ШІ та оптимізований пакет ПЗ.

Багаторічна співпраця із NVIDIA та використання перевіреної платформи NVIDIA DRIVE дозволяє Volvo Cars ще краще досліджувати безпеку й застосовувати результати для навчання великих базових моделей ШІ. Ці моделі допомагають автомобілям ще краще розуміти навколишній світ – для розвитку автономного водіння.  

За словами Андерса Белла, керівника відділу досліджень і розробок Volvo Cars, суперкомп’ютер NVIDIA DGX зі штучним інтелектом розширить можливості для навчання ШІ. Власний навчальний центр обробки даних ШІ стане одним із найбільших у скандинавських країнах. «Із технологією NVIDIA та центром обробки даних, Volvo Cars зможе швидко прокласти шлях до високопродуктивного ШІ, що зробить продукти безпечнішими та кращими», сказав А.Белл.